a nem mindennapi kenyerünk....
ennek a kenyérnek a receptje alapján volt életem első kenyérsütése...
A szomszédomban lakott egy nagycsalád, és mivel a gyerekeink közel egy időben születtek, sok időt töltöttünk együtt. És az anyuka nagy kenyérsütő volt, naponta sütötte a 7 tagú családnak a kenyeret, bátorított, próbáljam ki nyugodtan, Ő is csak sima gázsütőben süti...
és én kipróbáltam, és azóta eléggé rendszeresen sütögetem a kenyereket.
Az első kenyerem (recept alapján) kb. 2 kg-os lett, vastag, ropogós héjú, puha belsejű csodálatosság....emlékszem nem bírtam kivárni, még forrón megszegtem, és a melegtől megolvadt vajjal valami mennyei manna volt.
Ezt most a recept fél adagjából csináltam, ezt fogom leírni.
Annyi a bibi, hogy ennek nem lett vastag, kemény, ropogós héja, és mivel a kifliknek sincsen, gyanítom a légkeverés tehető felelőssé....itt nincs más, csak légkeverés....DE!!!! Csacsi öreg mamó!!!! ebben a pillanatban eszméltem rá, hogy a légkeverésnek viszont 2 fokozata van!!!! Na, a legközelebbit azzal próbálom meg, és majd jelentem a fejleményeket!
tehát:
500 gr liszt
1/2 kocka (1 zacsi szárított) élesztő
2,5 dl meleg tejben megfuttatva (1 kávéskanál cukorral)
10-15 dkg főtt krumpli összetörve
5 dkg margarin
2 teáskanál só
ha az élesztő felfutott, add a liszthez, és add hozzá a továbbiakat: só, burgonya(bogárka), és a vaj fele (én megolvasztom)
alaposan dolgoztasd el a tésztát az elektromos alkalmazottal, és amikor látod, hogy már minden össze lett dolgozva, csurgasd hozzá a maradék margarint. Kissé keményebb tésztát kapsz, jól formázható.
Hagyd kelni a tésztát duplájára (30-60 perc), dolgoztasd át még egyszer, vedd ki, formázd meg gömböcre, tedd sütőpapírra (tepsibe), terítsd le, és megint hagyd puffadni (30-60 perc) kb. duplájára. 250 fokos sütő aljába tegyél egy másik tepsit vízzel, ez adja a gőzt, és tedd be a kenyérkédet, süsd 20 percig, vedd vissza a hőfokot 200 fokra és süssed további 20 percig, ha nagyon barnul a teteje, tegyél rá sütőpapírt.
Ha kész írd meg nekem, ropogós lett e a héja??!!