....mert ma is hárman ettünk, és mert imádok kenyeret sütni....

2013.03.26 23:45

az a babos mümüzme ott fent a tonhalas saláta mexicói módra....isteni...

...mert kenyeret sütni jó, és egyszerű....

500 g liszt

1 zacsi szárított élesztő (mert itt nem találtam frisset, ha friss lenne, akkor 1/2 kocka lenne)

kb. 2 teáskanál cukor

2,5 dl meleg víz

egy zuttyintás olíva olaj (1 zuttyintás megfelel sacc/kb 3 evőkanálnak)

kb. 2 teáskanál só

a többi opcionális:

ízlés szerint zöld füvek, mint pl. kakukkfű vagy bazsalikom vagy bármi, ami zöld és illatos...(a fenti kenyerekben most kakukkfű van)

magok (napraforgó, tök, szezám, len, kömény.....ebben éppen napraforgó és szezám van)

de ajánlom melegen az olíva bogyót bazsalikommal!

ma kivételesen türelmes asszony voltam, mert más dolgom volt, ezért a liszt közepébe krátert formáztam, bele a cukor az élesztő és a víz fele, összekever a közepét egy kicsit (ne az egész lisztet!), és hagytam gondolkodni....ez ma kb. 45 percet tartott, azután beledobáltam a sót, olajat és a maradék vizet, no meg a kakukkfüvet

és akkor megkéred a szolgát, hogy alaposan keverje neked dundi puha gömböccé a fentieket, és Ő megteszi....

miután egy merő gömböc az egész, és a tál oldalán sincs semmi maradék, mert mindent csodásan bedolgozott a konyhai kisegítő, akkor kiemeled a gömböcöt és ketté vágod....egyik kisgömböc megy vissza a tálba, enyhén meglisztezed, és elkezded a tálat körbe-körbe forgatni, hogy a kisgömböc mindenhol lisztes legyen, majd néhányszor jobbra-balra mozgatod, ekkor a gömböc hengeres formát ölt, és mehet a sütőpapírra bélelt tepsike egyik felébe.

Mehet a tálba a másik kisgömböc, és hozzá a kicsit megpirított szezám és napraforgó 2/3-át....hogy mennyinek a kétharmada, azt az ízlésedre bízom, én zuttyintom, mint az olajat. Megint felkéred a konyhai kisegítőt, hogy dolgozza őket eggyé, és Ő ezt is megteszi

majd liszt helyett a maradék magokkal járod el ugyanazt a táncot, körbe-körbe, míg a magok teljesen befedik, azután jobbra, balra hengerré és mehet a Tesó mellé....és itt püffedhetnek kb. 1 órát. Ezután előmelegített sütőbe teszed (200 fok), és megsütöd, míg barna nem lesz.

Ha azonnal fogyasztod, megégeti a nyelved, tehát várj legalább 15-20 percet, amíg ehetően melegre hűl....tovább már úgysem vagy képes várni!


Készíts ingyenes honlapot Webnode