nyenye-nyünye

2013.04.08 13:05

...ezt ettünk szombaton, és nem csalódtunk. Mi ez a nyenye-nyünye?....ez az a fajta kaja, amit akkor rögtönöz az ember lánya, amikor hét közepén rájön, hogy van még hátra 4 nap a hétből, de már csak 10 EUR zörög a zsebében….persze nem kell sajnálni, pláne nem kell mindenféle segélyszállítmányokat küldözgetni, volt még pénzünk, csak a heti kajapénzből maradt csak ennyi a húsvéti túlköltekezés miatt….

Tehát jön a kőleves.

Feltérképeztem a konyhát….és azért rábukkantam erre, arra, amarra ami a kamrában summantott….

Volt még pár szem krumpli és hagyma, 2 db virsli és néhány kolbász karika, így lett csütörtökön egy nagyon fincsi paprikás krumpli, állat-finom frissen sült kenyérrel….mert liszt, só és élesztő szinte mindig van otthon, más meg nem nagyon kell egy kenyérhez, de még ott van ugye a péntek, szombat, vasárnap….ha ügyes vagyok, és vasárnap délelőtt vásárolok meg következő hétre, akkor a vasárnapot be tudom tuszkolni a következő hét költségvetésébe

…tehát marad a péntek szombat….és azért mégis csak van még 10 EUR

Volt a fagyasztóban karajból levagdosott zsíros húscafatok, egy negyed zacskónyi zöldbab, fél doboz tejföl, és 2 szem krumpli….ha kapok tárkonyt, és a hézagokat kitöltöm vízzel, mert az itt ingyé folyik a falból, akkor lehet belőle tárkonyos zöldbableves is akár.

….nem volt egyszerű a tárkony felkutatása, de szerencsére ittlétem kb. második hetében felfedeztem egy csoda zöldséges boltot. Egy nagyon idős bácsika boltocskája. Ha valamit sehol nem találsz, azt megtalálod nála….pl mákot….lencsét….és természetesen tárkonyt.

.A 10 EUR-ból vettem tehát tárkonyt, tejfölt, löncshúst a reggelihez, tejet, lisztet, tojást, sajtot és narancsot, mert Bors nem működik narancs nélkül ja, meg filléres, de nagyon finom uborkát még a papírkás pumpihoz csütörtökre….

Péntekre tehát leves lett. Ha levest készítek, mindig van második fogás is, de erről most elfelejtkeztem. Viszont M délelőtt éppen azon siránkozott, hogy úgy hiányzik Mama palacsintája! Mivel Mama az esetek nagy részében almás palacsintákat gyárt, azért tisztáztam Vele, mire gondol pontosan….mindegy, csak Mamáék legyenek vagy valamilyen palacsinta. Sajnos Mamával nem, de anyával (majdnem ua….) és palacsintával tudok szolgálni, megígértem hát, hogy szombat reggel sütök palit. És miközben főztem a levest, olyan hiányérzet féle érzés kerített hatalmába, hogy pedig…. mit eszünk a leves után???? És lőn az életmentő felfedezés: hát PALACSINTÁT! Mert tojást tudtam venni a 10 EUR-ból….hát vettem.

A leveshez a húscafatokat kibányásztam a zsírból, lett belőle 8-10 kockányi színhús, és készítettem belőle egy pörkűtet, ahhoz adtam 1 sz sárga-, 1 sz fehérrépa karikákat, egy darabnyi zellert, 2 db krumplit felkockázva (mert ezek még voltak a hűtőben), felengedtem vízzel, marhahús leveskocka, és amikor megfőtt, fokhagymás, gulyáskrémes rántással sűrítettem, majd belekevertem a fél doboz tejfölt és egy jó adag tárkonyt….naggggyyyyon jóra sikeredett….utána meg sütöttem palacsintát, egészen pontosan 15 db-ot, amiből maradt még reggelire is a gyerekeknek. Tehát pénteken is megteltek a pocakok, nem kis megelégedéssel.

A palacsintáról annyit kell tudni, hogy régen mindig vastag lett a palacsintám és nem volt lágy. És (már nem emlékszem honnan jöttem rá, mert oly régen volt, de) rájöttem, hogyha minimum 3-4 tojást adok a tésztához az 1 helyett, akkor tudok vékony és nagyon puha palacsintákat sütni. Most azonban sajnáltam volna 3-4 tojást felhasználni….viszont nem akartam vastag és nem annyira puha palacsintákat sem (mert nekem sosem jó semmi) ….használtam hát 2 db tojást, és hozzáadtam a húsvéti kalácsokból megmaradt tojás fehérjét….és lőn varázslat….a palacsinta vékony és extra puha lett….

És eljött a szombat….mi a frász legyen ma ebédre???? simán el tudtam volna menni vásárolni a következő heti pénzből, de itt már kezdett kihívás lenni az egész számomra, egy élvezetes játék….

Volt a fagyasztóban 6 db az életmód változtatásomnak áldozatául esett fasírt. Ezekről azt kell tudni, hogy nem olajban sültek, hanem sütőben, ezért eléggé szárazak lettek, és a család köszönte szépen, de csak egyet evett fejenként belőle a főzelékhez valamikor hetekkel előtte. Volt otthon száraz tészta….a tésztát nagyon szeretjük. A húsos tésztákat pláne….és a fasírt ugye húsból készül….hát valami csak kisül belőle????

Kérdezték is a fiúk reggelinél, ésmileszazebéd?????? Mondom nekik: nyenye-nyünye?

Mire jött a természetes reakció: az mi? Én: azt még én sem tudom, de valami biztosan.

Black is és M is eléggé bizalmatlanul álltak hozzá, amikor is elmondtam elképzelésemet.

Persze Black reakciója azon nyomban az volt, amit állatorvosi mikrobiológián tanultunk az egyetemen, hogy pedig mi történik az elhullott állatokkal? Ledaráljuk, felfőzzük és állatokkal feletetjük….ez nekünk annyira megtetszett anno, hogy ha bármi téren felmerül a „mi lesz” kérdés, az első válasz mindig: ledaráljuk, felfőzzük, állatokkal feletetjük…

És persze Blacknek most is ez volt az első reakciója….

Bizalom! Emberek….bizalom!!!!!

Tehát reggeli után azon nyomban neki is álltam a nyenye-nyünyének, hogyha valami Picur-kaja (ez az állatokkal feletetjük része) sül ki belőle, mégis legyen időm a következő heti kajapénzből valami sürgősségi ellátást eszközölnöm….

Első lépésként tehát ledaráltam a fasírtokat, adtam hozzá őrölt babért, gravy port, és felengedtem valamennyi vízzel….jött a második lépés, a felfőzés, hát felfőztem….adtam hozzá mustárt, és tejfölt, és ebből keletkezett egy igen ízletes húsos szósz, ami olyan Stroganoff feelinget keltett bennem, ezért amikor főtt, rákerestem a neten a Stroganoff marhára, mert azt kint Amerikában csináltunk 1-2 alkalommal a konyhán, és imádtam….de abban nincsen mustár….tehát maradt a csokitó feeling…. A ronda de finom….nagyon-nagyon finom!

Ezt a szószt összekevertem kifőtt tésztával, beleborítottam a tepsibe, rászórtam reszelt sajtot és megsütöttem, és lőn NYENYE-NYÜNYE….ami egy pompás királyi eleség!!!! Szegény Picur nem ehette föl, mi ettük föl…..és ami még megmaradt, még azt sem ehette fel Picur, mert M még ebéd közben sebtében lestipi-stopizta vacsira. Tényleg ritka finom lett.

Azt hiszem a gravyről már írtam, az tulajdonképpen a megsült hús szaftjából készült szósz, de lehet por alakban kapni, és mivel amerikanizálódásunk egyik lépése a gravy nélkül nem étel a hús, hát nekünk az esetek 150% ban van otthon gravy por….szeretettel ajánlom:

Taylor

Ui: azért ne felejtkezzünk el az életmód váltásról sem, mert teljes kiőrlésű tésztát főztem, amit M nem eszik meg ha tud róla…..de ez most az igen barna (lsd csokitó) mártásban remekül álcázta magát….utólag bevallottam azért Neki: kinder surprise!!!!

Még mindig ölel: Taylor

a kép minősége ne vezessen meg benneteket!!!! tényleg fenséges volt!